Alma

Alma

" Naponta egy alma az orvost távol tartja " mondta Nagymamám, aki szintén a nagymamájától hallotta és ez a mondás minden időben megállja a helyét!
A gyümölcs az egészség szimbóluma, ezért lehetőségeinkhez képest fogyasszuk a természet bőséges kínálatát. 20 -25 éve még az alma volt hazánkban a legnépszerűb gyümölcs, nem hiányozhatott egyetlen kertből sem. Mára már a déligyümölcsök bőséges kínálata valamelyest háttérbe szorította, de kétségtelen, hogy a gyümölcsök közül legtöbb felhasználási módja az almának van.
Egyaránt fogyaszthatjuk nyersen, sütve süteményben vagy önmagában, pürésítve, lekvárnak, kompótnak vagy levesnek megfőzve. Gyógyító hatását már a középkorban felismerték, azóta is alkalmazzuk emésztési panaszokra, fogyókúrára, de a csecsemők étrendjében is az anytej után az elsők között szerepel. A-, B1-, B2-, B6-, PP-, C-, E- vitamint, béta - karotint, ásványi anyagokat és nyomelemeket, gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint és cserzőanyagot tartalmaz.

Elsősorban magas C - vitamin tartalma és a héjában lévő pektin adja legfőbb gyógyhatását. A pektin vérkeringést serkentő hatású,ezért érelmeszesedésnél rendkivül hasznos. Ezenkívül a pektin az orvosi szénhez hasonlóan megköti a bélben a baktériumokat és méreganyagokat, így akut hasmenéses vékonybélgyulladásnál kiemelkedő hatását bizonyították. A-, C-, E- vitaminja és a béta-karotin antioxidáns hatásúak.
Alkalmazzuk vérszegénység, kimerültség, hörghurut, hasmenés, betegségből való lábadozáskor, reuma és köves megbetegedések esetén, tisztítókúrák és böjt alkalmával. Megakadályozza a vércukorszint erős ingadozását, ezért fogyókúrázók és cukorbetegek étrendjében is fontos szerepet tölt be.
Fontos azt is tudni róla, hogy az almával szemben szinte soha nem alakul ki allergiás reakció.
Csersavtartalma miatt hámozáskor rövid idő alatt megbarnul, ezt azonban néhány csepp citromlével megelőzhetjük.