Egészség: A legjobb tavaszi zöldségek Töltsük fel az energiaraktárainkat!

Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 307 fő
  • Képek - 239 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 200 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Egészség és evés klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 307 fő
  • Képek - 239 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 200 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Egészség és evés klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 307 fő
  • Képek - 239 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 200 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Egészség és evés klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 307 fő
  • Képek - 239 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 200 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Egészség és evés klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Március beköszöntével a színek is visszaköltöznek világba. Na meg a piacra, kiskertbe, a hipermarketek zöldségpultjaira. A friss tavaszi zöldségekkel érdemes feltölteni a vitaminraktárakat.

Spenót
Az egyik legegészségesebb zöld leveles zöldség kimagasló mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ám B-, C- és E-vitaminban sem szűkölködik. Sejtmegújító hatása magas magnéziumtartalmának köszönhető, mangántartalma pedig segít a vérképzésben, az idegrendszer megfelelő működésében, valamint az egészséges anyagcsere biztosításában. A spenót erőteljes immunerősítő hatással rendelkezik, emellett támogat mindenféle fogyókúrát, mivel vízhajtó hatással bír, továbbá serkenti az emésztést, és a bélrenyheség megszüntetésében is segít. Nem utolsósorban pedig megszépíti a bőrt, valamint jó hatással van a körmök és a haj egészségére is.
Borsó

Gazdag B1-, B2- és C-vitaminban, ezek a vitaminok pedig fontos szerepet játszanak az anyagcserében. Rendszeresen fogyasztva segíti a méregtelenítést és a zsírégetést, kellemes, édes ízének köszönhetően pedig az édesség utáni vágyadat is csillapíthatjuk vele.
Fogyasztható levesként, főzeléknek vagy párolva, de leghatékonyabb nyersen elrágcsálva.

RetekA roppanós, pikáns ízű retket nyersen érdemes fogyasztani, remek ízt ad a salátáknak, de egy rostkenyérből készült szendvicsben is ott van a helye. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, átmossa a bélcsatornákat, káliumtartalma miatt pedig vízhajtóként is használható. Energiatartalma alacsony, viszont gazdag a zsírégetéshez nélkülözhetetlen C-vitaminban. 

SárgarépaHatóanyagai közül az A-vitaminok a legfontosabbak, de tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint is, továbbá antioxidáns flavonoidokat, illóolajokat. A benne található értékes hatóanyagoknak köszönhetően a sárgarépa véd a szabadgyökök ellen - így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket -, fiatalít, serkenti a sejtanyagcserét, erősíti az immunrendszert, de jó hatással van a látásra és a szívműködésre is. Nem beszélve arról, hogy magas rosttartalma révén serkenti az emésztést, és a méregtelenítésben is jelentős szerepet játszik. A legjobb, ha felaprítva vagy reszelve fogyasztjuk, ám, mivel az A-vitamin zsírban oldódik, egy kis olajat is érdemes hozzákeverni.

SpárgaNemcsak gazdag fehérjeforrás és alacsony kalóriatartalmú, de rengeteg rostot tartalmaz. A benne levő vitaminok: C- és K-vitamin, folsav, kálcium, magnézium és kálium. A spárgát könnyű beépítenünk diétánkba, mert gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Grillen vagy gőzben megfőzve is elkészíthetjük. 

SalátaÉrtékes vitaminokat tartalmaz, amelyek közül a C-vitamint legnagyobb mennyiségben az áttelelő saláta tartalmazza, jóval többet, mint az üvegházban, illetve fólia alatt termesztett növények. A C-vitamin mennyisége jellemzően a salátákban kívülről befelé csökken. A C-vitamin mellett, sok béta-karotint és B-vitamint tartalmaz. Alacsony energiatartalma és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.

ÚjhagymaA tavasszal ismert "újhagyma" nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött kis teljesen. Jótékony hatása, hogy segít megelőzni az érelmeszesedést, és segíti az emésztést. B1, B2, C vitamin és nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium és cink található benne. Használható szószokba, pástétomokba, salátába, de gyógyhatása nyersen érvényesül a leginkább.

SóskaJellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti. Hashajtó hatása van. Főzelék, leves készíthető belőle, de használják saláták ízének fokozására is. Savanykás ízének étvágygerjesztő hatása is van. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonynak tartják a skorbut gyógyítására és megelőzésére. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz. 

Csak a szezonjábanBár nagy a kísértés, mégse vegyünk méregdrága primőrt, hanem várjuk meg, amíg a kiskertekben is megterem a zöldség. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy friss, sérülésmentes terméket vásároljunk - de ügyeljünk arra is, hogy ne legyenek fényesek vagy tökéletesek - ezeket vegyszerezik és fényezik. A zöldséget felhasználhatjuk salátákban vagy köretként, semmi esetre se főzzük túl (legegészségesebb a párolás).

Címkék: zöldségek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu