Egészség: Együnk szedret memóriánk javítására

Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 307 fő
  • Képek - 239 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 200 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Egészség és evés klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 307 fő
  • Képek - 239 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 200 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Egészség és evés klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 307 fő
  • Képek - 239 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 200 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Egészség és evés klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 307 fő
  • Képek - 239 db
  • Videók - 11 db
  • Blogbejegyzések - 200 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Egészség és evés klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A szeder fogyasztásának amellett, hogy finom, számos egészségügyi hatása is van. Nemcsak a rákbetegségek kockázatát csökkenti, de szabályozza a vérnyomást is. Ismerjük meg ezt az érdekes íz világú gyümölcsöt kicsit közelebbről!

A szeder (Rubus) a rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. Csak Európában több mint 2000 fajta található.
Honnan ered?Európa, Észak-Afrika, Elő-Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt zónáiban honos. Az Antarktisz kivételével szinte minden földrészen megtalálható. Általában a hűvösebb vidékeken nő, a napos helyektől a félárnyékosig bárhol előfordul, így világos erdőkben, illetve azok szélén, valamint mész- és nitrogén gazdag talajon.

Gazdag vitaminokbanA szeder kimagasló A-, C- és E-vitamintartalommal rendelkezik. Gyümölcse, leveletanninokban (csersavakban) igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami védi a hajszálereket. Baktériumölő hatása szintén ismert. 

Élettani hatásaGazdag vitamintartalmának köszönhetően erősíti a szervezet védekezőképességét. A vírusok és baktériumok elleni küzdelemben értékes ásványi sói és gyümölcssavai is szerepet játszanak. Rostjai elősegítik az emésztést. 



Mélykék színe magas antocián-tartalmáról árulkodik: az ismert antioxidáns-vegyület mérsékli a szabadgyökök káros hatását, s így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az antocián ezen kívül gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet és szabályozza avérnyomást

A gyümölcsből főzött lekvár enyhe hashajtóként alkalmazható. Leve nyugtatja a gyomrot, vese- és hólyagpanaszokra javasolt. A leveléből készült tea vízhajtó, izzasztó hatású. Torok- és szájöblítésre is használható.

Hogyan használhatjuk fel?Vásárláskor mindig az érett, nagy szemű szedret válasszuk, és ne tartogassuk sokáig, csak 2 napig tárolható. Élvezhetjük frissen is, de pompás zselék, lekvárok, ízletes piték, gyümölcstorták és meglepően frissítő borok készíthetők belőle. A magtalan szedret gazdag, fanyar íze miatt, a tőzegszedret pedig édes-savanyú íze, és kiváló fagyaszthatósága miatt kedvelik jobban.
Tudta?

A szedret az európaiak, nemcsak mint táplálékot, hanem mint gyógyszert is használták. Vastag és tüskés vesszői miatt pedig betolakodók távol tartására ültették.

Címkék: szedertanninvérnyomásbor


Címkék: szeder

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu