Méregtelenítés léböjt-kúrával
Leginkább tavasszal érezzük szükségét, hogy a természettel együtt mi is megújuljunk, felfrissüljünk, megszabaduljunk felesleges kilóinktól, s a bennünk felhalmozódott méreganyagoktól. Kevesen tudják azonban, hogy tisztító kúrára, léböjtre nemcsak néha, ötletszerűen, hanem negyedévente, tervszerű módon lenne szükségük. Háromhavonként ugyanis az emberi szervezetben bőven felgyülemlik annyi káros anyag, amitől ildomos megszabadulni.
Mivel a vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes nyers, azaz élő formában bevinni szervezetünkbe, léböjt-kúra esetén is lehetőleg részesítsük előnyben a friss zöldségek kipréselt levét, melyet megfelelő arányok szerint iszunk. Italunkat akár konkrét céllal is kiválaszthatjuk, például a munkahelyünkön elszenvedett komoly stressz után – nyugtatóként – fogyasszuk salátalevelek frissen préselt levét. Idő hiányában természetesen bőséggel válogathatunk a boltokban kapható bio és natúr zöldség-gyümölcs levekből.
Már egy 3 napos léböjt is hatásos, egyes szakemberek azonban 5 napot javasolnak. E kérdésben kérjük ki orvos vagy dietetikus tanácsát, különösen, ha valamilyen betegségben is szenvedünk.
A kúra megkezdése előtt 1–2 nappal hagyjunk fel a kávézással, alkohollal, s csökkentsük a minimálisra a dohányzást is. A kúra ideje alatt ne fogyasszunk szilárd táplálékot! A napi menüt a zöldségből vagy gyümölcsből készült italok, méregtelenítő gyógyteák (például zöldtea), esetleg zsiradék nélküli zöldséglevesek képezik. „Kezdők” fogyaszthatnak még 1–2 szelet bio rozsos vagy graham kenyeret, de a profik már ezt sem teszik.
A zöldségből és gyümölcsből készült italokat ne keverjük egymással a nap folyamán, adott napon csak ugyanazt a típust igyuk. Elfogyasztott italaink felgyorsítják a vizelet-kiválasztást, a szervezetben felgyülemlett méreganyagok egyszerűen kipréselődnek, ugyanakkor a méregtelenítésben kulcsfontosságú máj működését is jelentősen serkentik.
Dietetikusok Dr. Steinberger levekből 5 napos „minta-étrendet” állítottak össze, melyben az ivólevek fogyasztásának naponkénti sorrendje a következő: zöld búzafű koktél, vegyes zöldség lé, ananász lé, cékla lé, sárgarépa lé. A napon belüli elosztás a következő: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora: 1,5–1,5dl a Steinberger léből, plusz (szükség esetén) 2–2 szelet bio rozsos kenyér a főétkezésekhez, tízóraira és uzsonnára pedig 1–1 szelet. Mindehhez napi 2 liter ásványvíz (szénsavmentes) elfogyasztása is szükséges.
A Dr. Steinberger bio (öko) minősítésű, illetve natúr levei közül az aszaltszilva leve specifikusan emésztést könnyítő; az ananász lé kifejezetten léböjt-kúrákhoz ajánlott, méregtelenítő, fogyást elősegítő; a piros szőlőlé ideális energiaforrás, vastartalma miatt nőknek ajánlott; a feketeribizli számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz; a zöldséglé főleg a gyökérfélék értékes tápanyagait tartalmazza; a savanyú káposztalé fogyasztása szénhidrátszegény étrendnél is megengedett, kedvezően hat a bélflórára; a céklalé mélyvörös festékanyaga a betanin mellett vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort és vitaminokat is tartalmaz; a sárgarépaléből már 1 dl fedezi a napi béta-karotin szükségletet, amely az ivóléből jobban felszívódik, mint magából a zöldségből; a bodza nektár magas vitamin és flavonoid tartalmú; míg a zöldbúzafű koktél az immunrendszer erősítésére kifejlesztett ital.
A léböjt-kúra után eltűnik a fáradékonyság, a rossz hangulat, fittebbnek érezzük magunkat, sőt egyes tünetek (pl. fejfájás, ízületi gyulladások, pattanások) is megszűnhetnek, mérséklődhetnek, emellett fizikai és szellemi állóképességünk is érezhetően javul.
Kommentáld!