Megdöbbentő tények a szójáról
2010.05.07. | Ötvenentúl.hu
A szóját sokszor úgy árulják, mint kiváló összetevőkkel rendelkező csodaételt. Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist.
Nyomtatható változat | Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett! | Betűméret
hirdetés
A szója az utóbbi egy-két évtizedben jelentős mértékben fogyókúránk és mindennapi táplálkozásunk részévé vált. Ha hiszel a PR-fogásnak, ez az egyszerű, növényi eredetű élelmiszer – amelyet egyébként oly sokféleképpen fogyaszthatunk – nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.
Létezik egy nagyon egyszerű alapelv, amely vásárlásra és evésre késztet: ha valami kis mennyiségben jó a szervezetnek, a nagyobb adag csak nagyon jó hatással lehet. Természetesen ez az összefüggés képtelenség, a szója esetében pedig egyenesen veszélyes, ha nagyobb tételben fogyasztjuk.
Pro
A szójának természetesen vannak bizonyítottan pozitív hatásai. Például izoflavont (fitoösztrogént, vagyis növényi női nemi hormont) tartalmaz, amely kis mennyiségben csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Zsírtartalma alacsony, a fehérje megfelelő beviteli forrása. Az Egyesült Államokban az élelmiszerek címkéin megengedett a „szója »szívbarát« termék” felirat.
A szója hírnevét a keleti misztikumnak is köszönheti: az egészségre gyakorolt pozitív hatásába vetett hit sokszor azon a tényen alapul, hogy a keleti emberek évszázadok óta fogyasztják.
Kontra
Mi itt, nyugaton azonban olyan mennyiségben és úgy esszük a szóját, ahogy egyáltalán nem egészséges. Kevesen tudják, de a szójabab természetben előforduló formája emberi fogyasztásra alkalmatlan. Csupán bizonyos ideig tartó fermentálás vagy alaposabb feldolgozás – kémiai hatások és magas hőmérséklet – teszik emészthetővé a babot vagy a szójafehérjét.
A magas szójatartalmú diéta egyben nagy növényi eredetű ösztrogénbevitelt jelent. Emberek és állatok körében végzett kutatások egyaránt kimutatták, hogy a szójában található izoflavon erősen megemeli a szervezet ösztrogénszintjét. A szója mellett érvelők azt állítják, hogy a növényi ösztrogének „biztonságosabbak”, mivel természetes eredetűek, ez azonban így nem igaz. A véráram magas ösztrogénszintje kockázati tényező a rák szempontjából – és ebben az esetben teljesen mindegy, mi az ösztrogén forrása.
Az Egészség- és Minőségkutató Intézet (Agency for Healthcare Research and Quality) számára 2005 augusztusában készített tanulmány 200 eseten vizsgálta az összefüggést a szójafogyasztás és egészségre gyakorolt hatása között, a szójából előállított termékek széles palettáját tanulmányozva. A tanulmány kevés információt talált azzal kapcsolatban, hogy a szója valóban jótékonyan hat a csontozat állapotára, a rákra, a vese betegségeire, az endokrinmirigyek működésére, a nemzőszervekre, az idegi funkciókra vagy a glükóz feldolgozására.
Szinte minden ételben ott van
A szója bizonyos formája, például a proteinizolátum a feldolgozott élelmiszerek 60 százalékában jelen van, ami egyben azt is jelenti, hogy szinte mindannyian naponta eszünk szóját anélkül, hogy tudnánk.
Szójaliszt van a kenyérben, szójaolaj a margarinban, s egyben a „növényi olaj” legfőbb összetevője is, amelyet számos élelmiszerben fellelhetsz. Amikor húst eszel, gondolj arra, hogy szójával táplált állat húsa került az asztalodra. A szójabab-koncentrátum az élelmiszerek összetevőinek „összekötésére” szolgál, hatására megnő a proteintartalom.
A szójalecitin – E322 – az egyik legszélesebb körben használt élelmiszer-adalék. Megtalálható az „egészséget támogató” italkészítményekben, fagylaltokban, joghurtokban, húspótló szerekben, édességekben, csecsemőtápszerekben, pékáruban, reggeliző pelyhekben és italokban, margarinban, tésztában és tartósított húsokban.
A szójaalapú csecsemőtápszer széles körben elérhető, a legtöbb esetben ugyanazon a polcon, amelyen a tehénalapú változatok találhatók. A szójatej is tartalmaz izoflavont, amely befolyásolhatja a gyerek későbbi termékenységét, a nemzőszervek fejlődését.
A bostoni Harvard School of Public Health legújabb tanulmánya szerint azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak szóját, jelentősen alacsonyabb spermaszámot mutattak ki.
Kommentáld!