Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség és evés klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség és evés klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség és evés klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség és evés klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség és evés klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | Bárány Mihályné Marika | 0 hozzászólás
Elkészítése nem igényel komoly konyhai jártasságot, kezdők számára is szinte az egyik alap „melegétel”. Nem véletlen, hogy minden földrész konyhájában megtalálhatók különböző ínycsiklandó változatai. Legfontosabb hozzávalója a friss tojás, melyre nem csak húsvét táján érdemes figyelmet fordítani.
Történetét tekintve az omlett igen jelentős múlttal rendelkezik. Minden valószínűség szerint az ókori Közel-Keletről indulva hódította meg a világ konyháit. Az egyik legnevezetesebb omletthez köthető történet nem is olyan régmúltból, a 19. századból maradt ránk. Napóleon csapataival húsvétkor épp Dél-Franciaországban, Bessières város közelében tartózkodott, ahol a helyi fogadós omlettel vendégelte meg. Annyira ízlett neki az étel, hogy a legenda szerint másnapra a helyiek a környék minden tojását összeszedték, és óriási omlettet sütöttek már nem csupán Napóleon, de egész serege számára. Azt nem tartja számon az emlékezet, hogy pontosan hány tojásból is készült ez a gigantikus méretű omlett-lakoma, de extrém méretű tojáslepényeket azóta is számon tartanak. A rekordok könyvébe a legnagyobb „területtel”: 128,2 nm-rel egy 1994-es yokohamai omlett, míg legnagyobb tömeggel egy Kanadában, 2002-ben sütött 2950 kg-os óriás került be.
Étvágytól, egyéni ízléstől és az asztalhoz ülők számától erősen függ, hogy odahaza mekkora serpenyőben sül, valamint az is, hogy a tojásokon kívül milyen egyéb finomságok gazdagítják. Kerülhet bele burgonya, mint a spanyol tortillába, készülhet vastagabb lepényként sok zöldséggel, mint az olaszok frittatája, de lehet légiesen könnyű, mint a franciák omlettje. Bármely felfogásban vagy recept alapján is készül, akár sonka, szalonna, hagyma vagy zöldborsó, paradicsom vagy paprika színesíti, a friss zöldfűszerek sokaságának is helye lehet egy jó omlettben – csak a fantázia és természetesen az egyéni ízlés szab határt egy jó omlett-lakomának.
Tölthető is persze sajttal, zöldségekkel, gombával, hús- vagy halfélékkel, de magában egy szelet friss kenyérrel, péksüteménnyel vagy salátával is remek fogás.
Különleges, mégis könnyű finomság a következő gazdag, ínycsiklandó saláta – omlettel. Előételként vagy könnyű főfogásként változatosságot visz a kora tavaszi mindennapokba, de az ünnepi asztalon is helye lehet.
Gazdag tavaszi saláta omlettkockákkalHozzávalók 4 személyre:
A salátához:
kb. 15-20 dkg aprított salátalevél (pl. jégsaláta)
½ cékla vékonyra csíkozva
4 db paradicsom
20 dkg párolt zöldspárga
Az omletthez:
4 egész tojás
½ dl tej
2-3 medvehagyma vagy snidling finomra vágva
2 dkg vaj
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál dió- vagy olívaolaj
1 teáskanál jó minőségű mustár
nagy csipet só
Elkészítés: Az öntet hozzávalóit kis üvegbe kanalazom, alaposan összerázom, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom.
A spárgát tisztítás után sós-citromos vízben kb. 10 perc alatt roppanósra főzöm, jeges vízbe dobom.
A salátaleveleket alaposan megmosom, falatnyi darabokra tépkedem. A céklát meghámozom, julienne-vágóval (vagy reszelővel) vékony csíkokra vágom. (Mindez megspórolható, ha készen kapható salátakeverék az alap.) A paradicsomokat ½ percre forró vízbe mártom, héjukat eltávolítom, kis gerezdekre darabolom.
Az omletthez a tojásokat nagyobb tálba ütöm, beleteszem az aprított medvehagymát (snidlinget), hozzáadom a tejet, sózom, borsozom, kissé felverem. Egy nagy serpenyőben felforrósítom a vaj felét, és ráöntöm a tojás felét. Vékony omlettet sütök – ahogy szilárdulni kezd a teteje, gyorsan megfordítom, ½ percig sütöm a másik oldalát, tányérra csúsztatom. Hasonlóan járok el a maradék vajjal és tojásos keverékkel. Mindkét omlettet kb. 1,5 cm-es kockákra vágom.
A jégsalátát és a céklát kanállal összeforgatom egy salátástálban, ráhelyezem a spárgákat, majd a paradicsomokat, végül az omlettkockákat: a zöld, piros, sárga színek mindenütt láthatók lesznek. Tálalás előtt kb. 10 percre hűtőszekrénybe helyezem. Az öntetet közvetlenül tálaláskor adom a salátához.
Színes, szemnek-szájnak egyaránt igen vonzó tavaszi fogás – és valóban egyszerűen, gyorsan kivitelezhető. Természetesen, aki vastagabb omlettet szeretne, nyugodtan növelheti a felhasznált tojások számát, miként a saláta összetevőinek mennyiségét is, ha bőséges ételre vágyik.
Jó étvágyat kívánok – és izgalmas húsvéti előkészületeket!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!